Què és CRUMA?
CRUMA, el Taller d’Arts Escèniques de Tàrrega, és un projecte que imparteix formació en les arts escèniques per a la ciutadania de Ponent. Adreçat a totes les edats i amb una oferta diversa que va des del lleure fins a l’especialització i professionalització.
“Cruma” és el títol d’una obra de teatre de l’absurt escrita per Manuel de Pedrolo publicada el 1979. Autor que va viure a Tàrrega i que va destacar pel seu compromís polític i social.
Som Taller com a espai creatiu on es realitza un treball manual o artesà.
CRUMA neix al 2019 ocupant un buit que hi havia en relació a la formació teatral al territori.
L’equip de CRUMA també realitza, a banda de projectes de formació, projectes de creació i dinamització de les arts escèniques. A destacar Emília Gargot (2018), companyia de teatre de carrer; a més de contacontes i espectacles fets a mida pel territori (Encesa de Llums de Nadal, Carnestoltes Infantil, entre altres esdeveniments). També fa la producció de festivals i programes de dinamització teatral.
Missió i visió
Creiem que les arts escèniques són la forma més completa d’expressió per la persona, ja que inclouen ment, cos, veu i emoció. Aportant una sèrie d’aptituds i valors molt importants i imprescindibles per al desenvolupament i creixement personal.
Per aquests motius defensem que hauria de ser una assignatura present a totes les escoles i instituts.
Sabem també que el teatre, i les arts escèniques en general, son una eina de transformació social. Lluitem per la democratització de la cultura.
Pla docent
Dividim el curs en dues meitats:
-
En la primera, cada classe és completament diferent. Jocs, activitats, dinàmiques, exercisis, etc… Tots ells relacionats amb el teatre, a través del qual treballem els diversos valors i característiques del fet teatral.
-
En la segona part del curs ens endinsem en el “Taller Final”. Una peça de teatre que es crea a partir de les idees i aportacions dels alumnes, i que veu la llum al final de curs. Un procès on ens endinsem en totes les facetes del procès de creació.
Activitats complementàries durant el curs
CLASSES OBERTES
Abans de les vacances de Nadal obrim les portes de les nostres aules perquè tothom qui ho desitgi pugui, com qui espia per un forat, saber què passa dins d’una classe.
SETMANA DEL CARRER
Com a ciutat estretament vinculada, a través de FiraTàrrega, al teatre de carrer. Durant una setmana d’octubre tots els grups fan classe al carrer. Aprenent les tècniques característiques d’aquesta disciplina.
SETMANA DEL CIRC
En aquest cas, al febrer, tots els grups de l’escola gaudeixen de professionals que ens venen a ensenyar què és fer circ. Disciplina escassa en el nostre territori. Malabars, equilibris, xanques, pallasso…
SORTIDES AL TEATRE
Fomentem la creació de públics fent sortides a la temporada de teatre de la ciutat. Juntes anem a veure alguna peça i la companyia que actua ens acull amb un col·loqui post-funció.
ALTRES PROPOSTES
Fem xarxa amb el territori amb altres agents culturals que programen activitats. Per això mateix compartim amb els nostres alumnes: càstings, assajos oberts de FiraTàrrega, participació en espectacles, sortides per a joves, etc.
FESTIVAL DE CRUMA
Arriba el moment d’ensenyar el que hem treballat durant el curs. Al juny arriba aquest Festival amb totes les peces úniques i originals perquè les gaudeixi qui vulgui.
Territori
El projecte ha de tenir una fidelitat social amb el territori. Treballa per involucrar diferents comunitats i entitats.
Valors
Confiança
L’aula ha de ser un espai de confiança i respecte, ja que hi tractem un material molt sensible, el qual és un mateix. Per això és important l’acompanyament i l’escolta a l’alumne perquè gaudeixi de l’activitat.
Compromís
El teatre, i en general la cultura, ha de ser un element de la nostra societat amb valors, amb pensament crític. Que fomenti la cohesió social i l’empatia. Volem teatre arreu!
Territori
Treballem amb xarxa amb altres entitats i institucions, tenim una fidelitat social amb el nostre entorn.
Diversitat
La nostra formació ha d’atendre la diversitat del nostre entorn, treballem per la inclusió.
Qualitat
Estem compromesos amb oferir un servei excel·lent, donem importància al teatre i a la seva formació. El professorat té formació i/o experiència professional en les arts escèniques.
Ens agrada la nostra feina, la vivim amb vitalitat i entusiasme. Això ens fa estar constantment amb ganes d’evolucionar i millorar.
Propers
Volem ser un espai on l’alumne ve a gaudir. Per tal, com entenem la nostra formació, cal tenir una atenció personalitzada, tant amb els alumens com amb les seves famílies. Sempre amb un somriure.
L'equip
D'esquerra a dreta: Montse Pelfort, Jon Arrizabalaga, Genís Farran, Laura Barquets i Guillem Fuster